Blogeja Kangasniemen seurakunnan kotisivuilla


Mietteitä matkalle -kirjoitus ennen Lähellä Sinua -missiota 4.9.2014

Lähellä Sinua

Lähellä Sinua-mission iskulauseena on Seurakunta tutummaksi - Jumala läheisemmäksi. Tämä lause tuo mieleen erään rippikoulun vuosien takaa. Sen alkaessa eräs takarivin poika kommentoi minulle: Älä puhu mittään, myö ollaan ateisteja. No, en häkeltynyt tuollaisesta asenteesta. Ajattelin, että kun tämänkin rippikoulun puolesta on rukoiltu, Jumala kyllä tekee työtään omalla tavallaan.

Rippikoulun lopussa juttelin loppukokeessa yksitellen rippikoululaisten kanssa. Samalla kysyin mm. miten on kokenut rippikoulun ja siinä esillä olleet uskonasiat. Silloin tämä äsken mainittu kaveri lausui juuri nämä sanat: Seurakunta on tullut tutummaksi ja Jumala läheisemmäksi. Totesin, että ainakin hänen kohdallaan rippikoulun tavoitteet ovat toteutuneet.

Seurakunta tutummaksi - Jumala läheisemmäksi on oikeastaan iskulauseena kaikessa kristillisessä toiminnassa. Seurakunta ja sen sanoma on missiossa esillä monella tavalla paikkakunnallamme. Kaikkia rohkaistaan turvautumaan Jumalaan. 

----

Palautetta puheista 19.10.2015

Olen saanut olla mukana Raamatunopetusakatemiassa. Viime kokoontumisessa Uuden Tien päätoimittaja Leif Nummela käsitteli Raamatun opettamisesta saatavaa palautetta. Sen pohjalta julkaisen nämä pohdinnat.

Puheiden pitäminen on tärkeä osa papin työtäni. Totta kai sitä myös pohtii millainen puhe kussakin tilanteessa on sopiva. Eräs julistaja totesi, että ennen puhetta jännittää ja sen jälkeen hävettää. Onhan selvää, että puheista seurakunnassakin tulee ainakin ihmisten mielissä jonkinlainen palaute. Sekin on myönnettävä, että aina ei voi onnistua, mutta aina voi myös oppia lisää.

Negatiivinen palaute voi satuttaa. Se voi kertoa siitä, että on esiintynyt ylpeänä, kovasydämisenä ja yläpuolelle asettuvana. Puhe on voinut olla sisällöltään heikko tai liian pitkä. Negatiivinen palaute voi myös tulla ihan siitä, että puhuukin ihan asiaa Jumalan sanan mukaan, jolloin kuulija on loukkaantunut totuuden julkituomisesta.

Positiivinen palaute kertoo siitä, että evankeliumi on puhutellut kuulijaa. Tosin puhuja voi saada kiitosta myös silloin kun saarnaa "korvasyyhyyn" ja mielistelee kuulijoita tai haluaa vain viihdyttää kuulijoita jopa sanoman kustannuksella. On suuri kiusaus kalastella kiitosta. Tärkeintä on se, että Jumala saa kunnian.

Usein palautteen joutuu lukemaan osallistujien kasvoilta. Puheen merkitystä ei voi arvioida palautteen perusteella, koska puhujakaan ei voi tietää sen todellista hengellistä vaikutusta. Pidän arvokkaana sitä, että julistus synnyttää ja vahvistaa hengellistä elämää.

---

Armolahjat käyttöön 28.10.2015

Viime viikonloppuna olimme joukko seurakunnan työntekijöitä ja vapaaehtoisia vastuunkantajia yhdessä oppimassa armolahjojen käyttöä. Kouluttajina olivat Petri Kauhanen ja Heljä Markkula Hengen Uudistus Kirkossamme ry:stä.

Paavali kirjoittaa, että armolahjoja, palvelutehtäviä ja Jumalan voiman vaikutuksia on monenlaisia. Tunnetuimpia armolahjoja ovat esimerkiksi terveeksi tekemisen lahjat, kielillä puhuminen ja selittäminen sekä profetoiminen. Kaikki armolahjat eivät ole yhtä näkyviä. Esimerkiksi opettamisen, lohduttamisen, kehottamisen ja omastaan antamisen lahjat ovat yhtä arvokkaita armolahjoja.

Saatamme arastella tai vierastaa armolahjojen esiintymistä. Ehkä se johtuu virheistä, mitä armolahjojen käytössä on tapahtunut. Kuitenkin niistä voi olla apua seurakunnan sanoman eteenpäin viemisessä. Jos joku haluaa armolahjallaan palvella seurakunnassamme, voi hän rohkeasti kertoa siitä seurakuntamme työntekijälle. Armolahjat ovat työvälineitä ihan normaaliin seurakuntaelämään.

Jokaisella Jeesuksen seuraajalla on jokin armolahja. Kyseessä on siis armo + lahja. Ei siis arvolahja. Armolahja ei tee kantajaansa toisia pyhemmäksi. Armolahjojen käytössä on lupa erehtyä. Sanoohan Raamattukin, kuinka profetoimisemme on vajavaista ja tietomme on katoavaista.

Armolahjat perustuvat Jumalan sanaan. Ne eivät ohita tai ylitä Jumalan sanaa. Näin armolahjojen käyttö pysyy raittiina ja terveenä eikä se johda seurakuntaa hajottavaan ylihengellisyyteen. Myös monissa virsissä puhutaan armolahjoista. Saamme iloita virren sanoin "Hän, Herra, voimassansa rakentaa kirkkoaan Hengellään, sanallansa ja armolahjoillaan."

---

Näkökulmia hengelliseen työhön 30.3.2016

Olen kiitollinen siitä, että olen saanut palvella Kangasniemen seurakunnassa 10
vuotta. Meillä on mahtava työporukka, aktiiviset vapaaehtoiset ja loistava
seurakuntaväki. Sen kunniaksi julkaisen näkökulmia hengelliseen työhön.

Halu olla Jumalan käytössä.

On mahtavaa, jos kokee olevansa oikeassa paikassa ja oikeassa tehtävässä. On hienoa, jos
hengellisen työ on tekijälleen ilo, mahdollisuus ja haaste. On surullista, jos
se on vain pakkopulla, josta saa leipänsä.

Halu palvella ihmisiä.

Työntekijä on seurakunnan palvelija. Hän on kiinnostunut jokaisesta työssään kohtaamastaan
ihmisestä ja haluaa heidän parastaan. Hän ei aseta itseään seurakuntalaisten
yläpuolelle.

Halu yhteistyöhön

Kukaan ei seurakunnassa toimi yksin, vaan toiminta yleensä yhteistyötä. Arvostan sellaisia
henkilöitä, joiden kanssa on kiva tehdä yhteistyötä. Eihän kukaan halua, että
työn tekeminen vaikeutuu hankalan ihmissuhteen takia.

Hyvä yhteishenki

Terveessä työyhteisössä kaikki iloitsevat toisten menestyksestä ja kannustavat toisiaan. Kaikkien
pyrkimykset ovat samansuuntaisia. Työntekijät eivät kilpaile keskenään toisiaan
vastaan, vaan yhteisen työnäyn ja päämäärän hyväksi. Kukin tukee toisia
positiivisella palautteella ja tarvittaessa voidaan myös ystävällisesti antaa rakentavia
neuvoja.

Onnistumiset ja vaikeudet

Jos tulee menestystä, kuuluu kiitos Jumalalle. Ja epäonnistuminen opettaa paljon. Jumalan
tahdon mukaan toimiva työntekijä voi myös saada vastustusta. Vastustus voi olla
merkkinä siitä, että on totuuden sanan oikea jakaja.

Jumalasuhde

Seurakuntatyöntekijä tärkein tehtävä on Jumala-suhteen hoitaminen. Jumala haluaa varustaa
palvelijansa voimallaan, taidollaan ja viisaudellaan. On mahtavaa, jos kokee
kulkevansa Pyhän Hengen johtamana ja saa juuri oikeat ajatukset, sanat ja teot
kussakin tilanteessa.

---


L10T-ajatuksia 5.4.2016

"L10T" eli "Luukas 10 - tapa elää" kuvaa mahdollisuutta välittää evankeliumia arjessa kanssaihmisille. Olimme oppimassa tätä kahtena viikonloppuna.

Monesti on kehotus evankelioimiseen voi lakihenkistä tai vaatimuksien täyttämää, mutta tämä tapa sopii myös heikolle ja erehtyvälle kristitylle. Sellaisia ne Galilean miehetkin olivat, joille Jeesus uskoi ilosanoman eteenpäin viemisen.

L10T:n ensimmäinen askel on pyytää Jumalaa siunaamaan kaikki kohtaamamme ihmiset, asiat ja paikat.

Toinen askel on ystävystyminen. On helppoa viettää aikaa vain jossain seurakunnan sisäpiirissä, mutta tässä luodaan rohkeasti kontakteja myös niihin, joille ns. uskonasiat ovat vieraita.

Seuraavana on auttaminen. Jokainen meistä tarvitsee toisen ihmisen apua.

Kun on luotu luottamuksellinen suhde toiseen, voi ottaa askeleen, jossa voi myös kertoa oman elämän perustasta, uskosta Vapahtajaan. Eikä silloinkaan tarvitse tuputtaa uskonasioita toiselle.

Kaiken perusta on kertoa rukouksessa Jumalalle ihmisistä, joiden haluaisi löytävän uskon.

Näin yksinkertaista se on. Jokainen uskova voi omana itsenään omassa elämän ympäristössään olla ilosanoman välittäjä.

---

Kangasniemi liekeissä - mikä sytytti? 20.4.2016

Kirkon evankelioimistyön konferenssi pidettiin tällä kertaa Joensuussa. Ohjelmassa oli myös otsikko: Kangasniemi liekeissä - mikä sytytti? Kirkkoherramme Matti Tolvasen lisäksi myös minä, Päivi Kettunen ja Ilkka Tiihonen kerroimme kokemuksiamme seurakuntaelämästä.

Omassa puheenvuorossani toin esille kolme näkökohtaa, jotka olen kokenut tärkeänä seurakunnassamme: 1. Rukous, rukous ja rukous. 2. Aktiivinen seurakuntaväki ja 3. Työmuotojen samaan tähtäävä tavoite.

Evankelioimistyön konferenssin anti oli mahtava ja siellä sai myös rohkaisua toimia oman työnnäyn hyväksi. Piispa Jari Jolkkonen totesi, että evankelioimisella saattaa olla negatiivinen sävy. Onhan ihan eri asia sanoa: "Minä evankelioin sinulle" kuin lausua: "Minä evankelioin sinua". Evankelioiminen on hyvän sanoman esillä pitämistä, ei siis tuputtamista. Kun sanaa pidetään esillä, Jumala toimii. Jolkkonen myös muistutti, että evankeliumin vapauttava sana on kirkon tuntomerkki. Se on maailman paras sanoma ja se voidaan löytää kirkossa.

----

Ajatuksia seurakuntaretken jälkeen 14.9.2016

Kangasniemen seurakunnalla on kaksi ystävyysseurakuntaa Inkerin kirkossa, Keltto ja Harlu. Näiden seurakuntien tukemiseksi seurakunnassa toimii sekä Kelton ystävät että Harlun ystävät. Niiden kautta kerätään lahjoituksia ja tehdään talkootyötä ystävyysseurakuntien hyväksi. Yhteyttä näihin seurakuntiin pidetään myös molemminpuolisilla vierailuilla.

Elokuussa kävimme taas kerran seurakuntaretkellä. Nämä vierailut ovat tutustumismatkoja Inkerin kirkkoon. Käymme neljän päivän aikana lähes kymmenessä eri seurakunnassa. Samalla tilaamme erilaisia palveluja, kuten ruokailuja ja majoituksia, Inkerin kirkon seurakunnilta ja toimipaikoilta. Näin vierailustamme on myös taloudellista hyötyä Inkerin kirkolle. Matkareitti on ollut joka kerta erilainen. Matka huipentuu aina yhteiseen jumalanpalvelukseen ystävyysseurakunnassamme.

Seurakuntamatkan onnistumisessa on tietyt elementit. Meillä on ollut oppaana Inkerin kirkon ja Venäjän asiantuntija Isto Pihkala. Matkassa on hyvä olla pätevä tulkki, joka osaa myös neuvotella ja neuvoa matkan erilaisissa pulmatilanteissa. Tässä tehtävässä on palvellut Natalia Ikonen. Lisäksi linja-auton kuljettaja on ollut kokenut Venäjän kävijä. Myös tietynlainen rento ja mukava tunnelma tekevät matkan viihtyisäksi kaikille. Tietynlaista sopeutumista tarvitaan aina yhteisillä reissuilla. Meillä on aina ollut mahtava retkiporukka. Kiitos siitä kaikille matkalaisille!

Seurakuntavierailut koskettavat aina. Se, kuinka Inkerin kirkossa eletään kristillistä uskoa todeksi, on aina puhutellut matkalaisia. Vielä jälkikäteenkin muistelemme matkan antia. Erityisen tärkeä on tehdä matkaa rukoillen, että voisi levittää Jumalan Siunausta kaikkiin niihin kohteisiin, missä vieraillaan.

----

Seurakunta tunnetaan lähetystyöstä 4.10.2016

Päätoimittaja Leif Nummela kysyi hiljattain Uusi Tie - lehdessä: Mikä sytyttäisi uudelleen lähetysinnostuksen? Hän kuvaa lähetystyöntekijöiden määrän romahtamista viime vuosikymmenien aikana. Nummela jatkaa: "Jos kristillinen seurakunta ei tee lähetystyötä, se osoittaa käytännössä, ettei se usko omaan sanomaansa. Ensimmäisille kristityille oli käynyt selväksi, että "Ei kukaan muu voi pelastaa kuin hän [Jeesus]. Mitään muuta nimeä, joka meidät pelastaisi, ei ole ihmisille annettu koko taivaankannen alla." (Ap.t. 4) Tämä johti käytännössä voimakkaaseen lähetyspanostukseen. Näin on käynyt kirkkohistoriassa aina, kun Jumalan armosta on saatu kokea herätystä ja paluuta Raamattuun ja kristilliseen elämäntyyliin. Terve kristillinen usko ja elämä johtavat väistämättä lähetystyöhön."

Nummela viittaa myös tulevaan uskonpuhdistuksen merkkivuoteen ja toteaa lopuksi: "Ennen kaikkea pitäisi kääntyä Herramme Jeesuksen puoleen ja pyytää häneltä uutta uskonpuhdistusta ja herätystä. Sitä seuraa väistämättä myös uusi lähetysinnostus." Lähetystyö on koko seurakunnalle annettu tehtävä.

Seurakunnassamme on aina ollut innokkaita lähetystyön ystäviä. Olen suuresti kiitollinen jokaisen lähetyspiirin ja lähetystapahtumissa palvelleiden työpanoksesta. Mutta aktiivinen lähetysväki ikääntyy. Moni on jo päässyt perille taivaan kotiin. Nyt tarvitaan entisten rinnalle uusia ja nuorempia lähetyksen ystäviä. Haluaisitko sinä tulla mukaan omalla tavallasi toimimaan lähetystyön hyväksi. Pienikin apu voi merkitä paljon. Jos tämä kirjoitukseni herättää sinussa lähetyskipinän, voit ilmoittautua joko minulle tai Eija-lähetyssihteerillemme. Tervetuloa lähetysväen joukkoon!

Minulle voit lähettää esirukouspyyntöjä tai kysyä uskonelämästä: pirkka.sievilainen(at)gmail.com 
Luotu Webnodella
Luo kotisivut ilmaiseksi! Tämä verkkosivu on luotu Webnodella. Luo oma verkkosivusi ilmaiseksi tänään! Aloita